Το γέρικο γαιδούρι - Πως να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα -Αυτή η παραβολή έχει ειπωθεί από έναν γεωργό που είχε ένα γέρικο γαϊδούρι. 
Κάποτε το γαϊδούρι έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι. Άκουσε το γαϊδούρι να προσεύχεται ή ότι άλλο κάνει ένα γαϊδούρι όταν πέσει μέσα σε ένα πηγάδι.
Αφού εξέτασε προσεκτικά την περίπτωση, ο γεωργός το λυπήθηκε. Όμως αποφάσισε ότι ούτε το πηγάδι ούτε το γαϊδουράκι άξιζαν την προσπάθειά του να το σώσει.
Φώναξε λοιπόν τους γείτονες να το βοηθήσουν να μπαζώσει το πηγάδι ώστε να απαλλάξει το μουλάρι από την αγωνία του.
Αρχικά το γέρικο μουλάρι έκανε σαν υστερικό! Καθώς ο γεωργός και οι γείτονες  συνέχιζαν το έργο τους,  του ήρθε η σκέψη. Κάθε φορά που το χώμα θα έπεφτε στην πλάτη του να το τινάζει αμέσως και να κάνει ένα βήμα προς τα επάνω.
Συνέχισε να το κάνει μετά από κάθε φτυαριά. Τίναζε το χώμα και ένα βήμα προς τα επάνω… τίναζε το χώμα και ένα βήμα ακόμη πιο επάνω. Παράλληλα συνέχισε να ενθαρρύνει τον εαυτό του όσο δύσκολη και να είναι η κατάσταση, το γέρικο γαϊδουράκι αντιμετώπιζε τον πανικό του, τίναζε το χώμα και έκανε ακόμα ένα βήμα πιο πάνω.
Δεν πέρασε πολύ ώρα και το μουλάρι κουρασμένο, πέρασε θριαμβευτικά πάνω από τον τοίχο του πηγαδιού! Αυτό που φαινόταν να είναι το τέλος του, στην ουσία το έσωσε… και όλα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε την κατάσταση.
Έτσι είναι και η ζωή! Αν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με θάρρος, θετικότητα και δεν μας καταβάλει ο πανικός, η πίκρα και η αυτολύπηση, τότε όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.